Home Voor ouders Voor kinderen Voor professionals Agenda Informatie Contact
 

Slapen: vraagt om overgave, vertrouwen en veilig voelen

Slapen. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd.
Ik heb regelmatig kinderen in mijn praktijk die moeite hebben met in- en doorslapen. Toevallig had ik deze week een droomervaring, die me liet voelen hoe beangstigend in slaap vallen kan zijn. Die nacht had ik 2 uur wakker gelegen en was weer langzaan aan het indutten. Ik had het gevoel dat ik aan het fietsen was. En terwijl ik fietste, verdween plotseling alle vaste grond onder de fiets en werd het pikdonker. Ik schrok, voelde een lichte angst en had hetzelfde gevoel in mijn hoofd als bij een vrije val. Ik werd even wakker en realiseerde me meteen dat deze droom symbool stond voor wat er gebeurt als je in slaap valt. Het is alsof je een soort 'oversteek' maakt van de vaste grond van overdag via het pikdonker naar het licht van dromenland. En dat dat alleen kan als je los durft te laten en te vertrouwen. Het vraagt om een soort overgave, dat je alleen kan toelaten als je je veilig voelt. En ik weet - uit eigen ervaring en de ervaringen vanuit mijn praktijk - dat dat niet altijd even makkelijk is voor een hoog sensitief kind, dat met zijn fijngevoelige antennes zo ontzettend veel waarneemt!

Waarom lukt het overgeven aan de nacht niet? 
Er kunnen diverse oorzaken in de weg staan. Vaak speelt de zee aan indrukken, die een kind gedurende de dag overspoelt, een rol. Indrukken die een hoog sensitief kind op een dieper niveau moet verwerken, wil het een plekje krijgen. Het kan hierdoor 's avonds langer liggen malen. Maar er kunnen ook andere of meerdere factoren een rol spelen, zoals je zorgen maken, angsten en dergelijke.

Hoe leer je loslaten en vertrouwen hebben?
Bij de Eigentijdse Kids Begeleiding kijken we altijd naar het individuele kind en dus naar zijn/haar specifieke combinatie van factoren die het slapen bemoeilijkt. Eén van de onderwerpen die we vaak behandelen, is leren hoe je overdag de hoeveelheid prikkels wat kunt verminderen en hoe je 's avonds de opgedane indrukken kunt loslaten. Daarnaast leert het kind vertrouwen te hebben in zichzelf. Als je vertrouwt op je eigen kwaliteiten, talenten en kracht, is het ook makkelijker om je 's avonds over te geven aan de nacht.

Meer informatie

 

Home Juliska Bacher op LinkedIn
 
Contact
 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis e-book
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis e-book!

 
Voor profs: 5-daagse Training Coach Eigentijdse Kinderen!
Kan onder bepaalde voorwaarde ook met UWV scholingsvoucher gevolgd worden!
 
 
Aanbod voor ouders
- Begrijp hoog sensitieve kinderen
- Omgaan met BOOSheid
- Omgaan met ANGST/ZORGEN maken
- Communicatie met kids
- Beelddenken in beeld
- Consulten
- HSP begeleiding volwassenen
Aanbod voor kinderen
- Eigentijdse Kids begeleiding
- Ik leer anders+ training
Aanbod voor professionals
- Training Coach Eigentijdse Kinderen
- Mini-cursussen
 
Agenda
 
Inschrijven & contact
 
Coaches Eingentijdse Kinderen in Nederland
 
Ervaringen van ouders, kinderen en professionals
 
Test Hoogsensitiviteit
 
Tarieven
 
Algemene voorwaarden
 
Informatie over hoog sensitieve kinderen
 
Informatie over beelddenken
 
Hoog sensitieve baby's
 
Wetenschappelijk onderzoek
 
Nieuwsbrief
 
Blog
 
Wie is Juliska Bacher?
 
Missie
 
Links
 
Referenties
 
Inspirerende teksten 
 
Disclaimer
 
Ervaring pedagoog
"Ik heb erg genoten van je cursus. Je staat als een huis met veel kennis en passie. Mijn complimenten! Ik zal je zeker aanbevelen." Lees hier meer ervaringen.
 

Ervaringsverhaal: Boze voelsprieten

Lianne is 5 jaar en héél gevoelig. Ze heeft – zoals veel hoogsensitieve kinderen - moeite met drukte, harde geluiden en veranderingen. Dit uit zich in flinke driftbuien, die soms wel 2 uur kunnen aanhouden! Haar moeder Miriam ging op zoek naar antwoorden en vond deze bij de Eigentijdse Kids Begeleiding.
Mirjam: “We zien en enorme vooruitgang bij onze dochter. Vanaf het eerste consult is er een hele grote stijgende lijn!!”
Lees hier verder.

 

Moeder na volgen van mini-cursus ‘Begrijp hoog sensitieve kinderen’:
“Erg veel dank voor de heldere, prettige en superinteressante presentatie! Zoals je kon zien, werd voor mij opeens heel veel duidelijk. Mijn man en ik hebben dit weekend heel veel gepraat, gehuild en plannen gemaakt hoe we onze dochter beter kunnen begeleiden in haar tocht door het leven. Daarbij heb ik heel erg veel gehad aan jouw supergoed opgebouwde presentatie. Nogmaals vreselijk veel dank!”

 
Tag Cloud
AD(H)D  anders leren  autisme  automatiseren  baby  beelddenken  BOOS CITO toetsen Communicatie cursussen docent  dyslexie emotiekaarten ervaringen faalangst foutief diagnosticeren hersenen hoogbegaafd hooggevoelig hoogsensitief  HSK HSP Hoog sensitieve volwassenen kenmerken  klas  Kwaliteiten leerkracht leren lezen meervoudige intelligentie onzeker Overprikkeling PESTEN rekenen school slapen taal  test  tijd  verhalen wetenschap ZELFVERTROUWEN zorgen maken