Home Voor ouders Voor kinderen Voor professionals Agenda Informatie Contact
 

Pesten

De dood van Tim Ribberink en de rouwadvertentie van zijn ouders in de Tubantia hebben een landelijke discussie over pesten op gang gebracht. Ook ik vind het belangrijk om hier op eigentijdse wijze aandacht aan te besteden. Want laat het duidelijk zijn: gepest worden is vreselijk! Helaas zijn er nog steeds mensen die pesten zien als iets dat erbij hoort. “Het maakt je sterk”, zeggen ze. Maar dat is natuurlijk onzin. Het kan je kapot maken. Er is een heel mooi experiment om kinderen (en volwassenen) te laten zien dat woorden meer dan alleen woorden zijn. Zoals het onderstaande experiment toont, hebben woorden effect op alle levende organismen! 

Het rijstexperiment
Vul 2 schone glazen potjes met wat (afgekoelde) gekookte rijst. Plak op het ene potje een briefje met liefdevolle woorden en op het ander potje een papiertje met nare woorden. Sluit beiden potten af en spreek af en toe met lieve woorden tegen de ‘lieve’ rijst en met scheldwoorden tegen de ‘stoute’ rijst. Na verloop van tijd zul je zien dat de rijst die wordt blootgesteld aan negatieve energie gaat schimmelen en de rijst die positief behandeld word niet of nauwelijks gaat schimmelen. 
Conclusie: Wees voorzichtig met wat je zegt tegen anderen! En ook tegen jezelf! Want negatieve gedachtespraak over jezelf (waartoe onzekere hoog sensitieve kinderen sneller geneigd zijn) heeft ook zo zijn gevolgen.

Pesten en hoog sensitiviteit
Onderzoek wijst uit dat hoog gevoelige kinderen vaker gepest worden dan hun leeftijdsgenootjes. Ze zijn een makkelijk mikpunt, omdat ze op een bepaalde manier anders zijn dan anderen en sneller geraakt worden door nare opmerkingen of geroddel. Woorden hebben effect op elk levend organisme, maar raken een hoog sensitief kind nóg meer. Zowel negatieve als positieve woorden. 

De Eigentijdse Kids Begeleiding kan kinderen helpen minder gekwetst te worden door opmerkingen van anderen en om om te leren gaan met het gevoel van 'anders' zijn. We doen dit door op diverse manieren het zelfvertrouwen te versterken. Want als je van jezelf vindt dat je OK bent precies zoals je bent, dan maakt het veel minder uit wat anderen van je zeggen of denken en ben je ook meteen een minder interessant mikpunt voor pesterijen. 

Oproep!
Doen jullie mee met het rijstexperiment? En hoe mooi zou het zijn als dit experiment ook op scholen uitgevoerd zou worden! Om aan te tonen wat negatieve woorden met iemand kunnen doen! 
Hieronder een foto van het rijstexperiment dat ik samen met mijn dochter deed. Het is overduidelijk wat het effect van de lelijke woorden is geweest! En eveneens wat het positieve effect van de mooie woorden is geweest!!

Woorden hebben effect! Gebruik ze dus goed!

Meer informatie
Lees hier meer over de HS Kids Begeleiding voor onzekere hoog sensitieve kinderen
Lees hier de ervaringen van andere mensen die het rijstexperiment hebben gedaan
Lees hier meer over het pestbriefje: een alles-in-één methode om pesten te stoppen
Lees hier meer over het pestweb

 

Home Juliska Bacher op LinkedIn
 
Contact
 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis e-book
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis e-book!

 
Voor profs: 5-daagse Training Coach Eigentijdse Kinderen!
Kan onder bepaalde voorwaarde ook met UWV scholingsvoucher gevolgd worden!
 
 
Aanbod voor ouders
- Begrijp hoog sensitieve kinderen
- Omgaan met BOOSheid
- Omgaan met ANGST/ZORGEN maken
- Communicatie met kids
- Beelddenken in beeld
- Consulten
- HSP begeleiding volwassenen
Aanbod voor kinderen
- Eigentijdse Kids begeleiding
- Ik leer anders+ training
Aanbod voor professionals
- Training Coach Eigentijdse Kinderen
- Mini-cursussen
 
Agenda
 
Inschrijven & contact
 
Coaches Eingentijdse Kinderen in Nederland
 
Ervaringen van ouders, kinderen en professionals
 
Test Hoogsensitiviteit
 
Tarieven
 
Algemene voorwaarden
 
Informatie over hoog sensitieve kinderen
 
Informatie over beelddenken
 
Hoog sensitieve baby's
 
Wetenschappelijk onderzoek
 
Nieuwsbrief
 
Blog
 
Wie is Juliska Bacher?
 
Missie
 
Links
 
Referenties
 
Inspirerende teksten 
 
Disclaimer
 
Ervaring pedagoog
"Ik heb erg genoten van je cursus. Je staat als een huis met veel kennis en passie. Mijn complimenten! Ik zal je zeker aanbevelen." Lees hier meer ervaringen.
 

Ervaringsverhaal: Boze voelsprieten

Lianne is 5 jaar en héél gevoelig. Ze heeft – zoals veel hoogsensitieve kinderen - moeite met drukte, harde geluiden en veranderingen. Dit uit zich in flinke driftbuien, die soms wel 2 uur kunnen aanhouden! Haar moeder Miriam ging op zoek naar antwoorden en vond deze bij de Eigentijdse Kids Begeleiding.
Mirjam: “We zien en enorme vooruitgang bij onze dochter. Vanaf het eerste consult is er een hele grote stijgende lijn!!”
Lees hier verder.

 

Moeder na volgen van mini-cursus ‘Begrijp hoog sensitieve kinderen’:
“Erg veel dank voor de heldere, prettige en superinteressante presentatie! Zoals je kon zien, werd voor mij opeens heel veel duidelijk. Mijn man en ik hebben dit weekend heel veel gepraat, gehuild en plannen gemaakt hoe we onze dochter beter kunnen begeleiden in haar tocht door het leven. Daarbij heb ik heel erg veel gehad aan jouw supergoed opgebouwde presentatie. Nogmaals vreselijk veel dank!”

 
Tag Cloud
AD(H)D  anders leren  autisme  automatiseren  baby  beelddenken  BOOS CITO toetsen Communicatie cursussen docent  dyslexie emotiekaarten ervaringen faalangst foutief diagnosticeren hersenen hoogbegaafd hooggevoelig hoogsensitief  HSK HSP Hoog sensitieve volwassenen kenmerken  klas  Kwaliteiten leerkracht leren lezen meervoudige intelligentie onzeker Overprikkeling PESTEN rekenen school slapen taal  test  tijd  verhalen wetenschap ZELFVERTROUWEN zorgen maken