Home Voor ouders Voor kinderen Voor professionals Agenda Informatie Contact
 

Boze voelsprieten

Lianne is 5 jaar en heel gevoelig. Als baby wilde ze al niet in een box liggen, omdat deze veel te ruim was en te weinig veiligheid bood. Lianne zit nu in groep 2 en heeft – zoals veel hoog sensitieve kinderen - moeite met drukte, harde geluiden en veranderingen. Dit uit zich in flinke driftbuien, die soms wel 2 uur kunnen aanhouden! Haar moeder ging op zoek naar antwoorden en een stukje begeleiding.

Mirjam, de moeder van Lianne, is zich eerst zelf meer gaan verdiepen in hoog sensitiviteit bij kinderen. De mini-cursus Begrijp hoog sensitieve kinderen was een feest van herkenning voor haar! Mirjam: “Alsof je het letterlijk over mijn dochter had. Ook je tips vond ik een openbaring. Bovendien kwam ik er ter plekke achter dat ik zelf ook hoog sensitief ben.”

Mirjam heeft nog even een kinderpsycholoog overwogen, maar omdat de meeste psychologen niet bekend zijn met hoog sensitiviteit, maakte ze een afspraak voor de Eigentijdse Kids Begeleiding. “Deze begeleiding is veel laagdrempeliger en gaat er bovendien niet vanuit dat er iets mis is met het kind”, legt Mirjam uit. “Bij de eerste afspraak voelde onze dochter zich meteen op haar gemak en ook mijn man en ik vonden het een prettig consult. Juliska nam de tijd om uit te leggen wat we gingen doen en deed een oefening met Lianne, waarbij ze moest aangeven welke zintuigen het bij haar extra goed doen. Zo is onze dochter heel goed in het zien van details en het aanvoelen van emoties van anderen. Juliska las een verhaaltje voor wat erg aansprak. De conclusie van het verhaal was heel duidelijk: “Ammehoela, ik ben gewoon mezelf!”

Ook werd meteen duidelijk dat achter de boosheid en frustratie van Lianne verdriet en angst verscholen zat, omdat ze zo hard haar best deed om gezien te worden. Haar frustratie hierover riep bij de buitenwereld echter weerstand op, waardoor zij zich nog minder gezien voelde en de boosheid toenam. Een neerwaartse spiraal dus.

Emoties benoemen en ontrafelen
Deze neerwaartse spiraal hebben we doorbroken door in eerste instantie te werken aan meer zelfinzicht. Lianne ging zelf zien en begrijpen dat achter die boosheid eigenlijk angst en verdriet verstopt zaten. Met onder andere een ‘emotie-klok’ leerde ze haar gevoelens benoemen, waardoor de spanning af nam. Ze ging ook begrijpen waarom zij dingen heftiger ervaart dan anderen en dat iederéén anders is.
Daarnaast heeft Lianne geleerd hoe ze meer kan ontspannen en de boosheid op een andere manier kan ontladen. En door te leren beter bij zichzelf te blijven en de indrukken aan het einde van de dag op te ruimen, raakt ze nu minder snel overprikkeld.

Het effect
Mirjam: “We zien en enorme vooruitgang bij onze dochter. Vanaf het eerste consult is er een hele grote stijgende lijn bij Lianne over haar zelfbeeld en over wat ze kan en durft. Waar ze vorig jaar nog hard huilend aan de juf geplakt zat omdat Sinterklaas op school kwam, stond ze dit jaar gewoon vrolijk mee te zingen en ging ze zelfs bij hem op schoot zitten! We zien ook dat ze haar gevoel beter kan uiten dankzij de leuke en speelse oefeningen. Tuurlijk kan ze nog wel eens boos worden en stress ervaren, maar ze kan nu goed aangeven waar het vandaan komt en wat ze moeilijk vindt. Wij kunnen haar hierdoor beter helpen. We merken ook dat de boosheid en stress veel minder lang blijft hangen. Het is heel fijn om te zien dat ze zoveel meer zelfvertrouwen heeft gekregen!”

Overprikkeling
Zoals zoveel hoog sensitieve kinderen raakte Lianne steeds sneller overprikkeld.
Dat is een logische fysieke reactie, want als je lichaam stress ervaart komen prikkels nog harder binnen en ga je sneller naar een volgend arouselniveau (activeringsniveau van het zenuwstelsel). Dit volgende filmpje laat goed zien hoe overprikkeling werkt:

 

Bij de Eigentijdse Kids Begeleiding leren gevoelige kinderen hun emoties te benoemen en ‘ontrafelen’, want dan raken ze minder snel overprikkeld!!

Meer informatie
- Leer hier meer over de ervaringen van ouders met de Eigentijdse Kids Begeleiding en cursussen
- Lees hier meer over de Eigentijdse Kids Begeleiding
- Lees hier meer over de mini-cursus Omgaan met BOOSheid

 

 

 

Home Juliska Bacher op LinkedIn
 
Contact
 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis e-book
Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang dit gratis e-book!

 
Voor profs: 5-daagse Training Coach Eigentijdse Kinderen!
Kan onder bepaalde voorwaarde ook met UWV scholingsvoucher gevolgd worden!
 
 
Aanbod voor ouders
- Begrijp hoog sensitieve kinderen
- Omgaan met BOOSheid
- Omgaan met ANGST/ZORGEN maken
- Communicatie met kids
- Beelddenken in beeld
- Consulten
- HSP begeleiding volwassenen
Aanbod voor kinderen
- Eigentijdse Kids begeleiding
- Ik leer anders+ training
Aanbod voor professionals
- Training Coach Eigentijdse Kinderen
- Mini-cursussen
 
Agenda
 
Inschrijven & contact
 
Coaches Eingentijdse Kinderen in Nederland
 
Ervaringen van ouders, kinderen en professionals
 
Test Hoogsensitiviteit
 
Tarieven
 
Algemene voorwaarden
 
Informatie over hoog sensitieve kinderen
 
Informatie over beelddenken
 
Hoog sensitieve baby's
 
Wetenschappelijk onderzoek
 
Nieuwsbrief
 
Blog
 
Wie is Juliska Bacher?
 
Missie
 
Links
 
Referenties
 
Inspirerende teksten 
 
Disclaimer
 
Ervaring pedagoog
"Ik heb erg genoten van je cursus. Je staat als een huis met veel kennis en passie. Mijn complimenten! Ik zal je zeker aanbevelen." Lees hier meer ervaringen.
 

Ervaringsverhaal: Boze voelsprieten

Lianne is 5 jaar en héél gevoelig. Ze heeft – zoals veel hoogsensitieve kinderen - moeite met drukte, harde geluiden en veranderingen. Dit uit zich in flinke driftbuien, die soms wel 2 uur kunnen aanhouden! Haar moeder Miriam ging op zoek naar antwoorden en vond deze bij de Eigentijdse Kids Begeleiding.
Mirjam: “We zien en enorme vooruitgang bij onze dochter. Vanaf het eerste consult is er een hele grote stijgende lijn!!”
Lees hier verder.

 

Moeder na volgen van mini-cursus ‘Begrijp hoog sensitieve kinderen’:
“Erg veel dank voor de heldere, prettige en superinteressante presentatie! Zoals je kon zien, werd voor mij opeens heel veel duidelijk. Mijn man en ik hebben dit weekend heel veel gepraat, gehuild en plannen gemaakt hoe we onze dochter beter kunnen begeleiden in haar tocht door het leven. Daarbij heb ik heel erg veel gehad aan jouw supergoed opgebouwde presentatie. Nogmaals vreselijk veel dank!”

 
Tag Cloud
AD(H)D  anders leren  autisme  automatiseren  baby  beelddenken  BOOS CITO toetsen Communicatie cursussen docent  dyslexie emotiekaarten ervaringen faalangst foutief diagnosticeren hersenen hoogbegaafd hooggevoelig hoogsensitief  HSK HSP Hoog sensitieve volwassenen kenmerken  klas  Kwaliteiten leerkracht leren lezen meervoudige intelligentie onzeker Overprikkeling PESTEN rekenen school slapen taal  test  tijd  verhalen wetenschap ZELFVERTROUWEN zorgen maken